SAUNA ETIKETTE!

– fordi det ikke behøves at være akavet

At være nuden badetøj i en sauna er noget, som ægte saunaelskere aldrig ville stille spørgsmålstegn ved, men for nogen kræver det tilvænning – men vær modig!

Efter en smule til tilvænning viser det sig oftest, som en befrielse og det mest naturlige at være uden badetøj  – og du behøver ikke bekymre dig, om du har husket at pakke dit badetøj!

Tilbage i der 3. årtusinde f. KR. varmede man sten op inde i klipper, og brugte vanddampene og de varme sten, som grottesaunaer, og der var ikke større lyskilder end blot en afskærmning, som dør og senere hen små vinduer- så at være nøgen, var ikke noget problem – tværtimod!

At gå i sauna var en meget hellig handling, som kun blev gjort sammen med de allernærmeste. Det er sandsynligt, at hele handlingen blev ritualiseret, hvilket de bevarede saunaskikker, overbevisninger og den generelle respekt for saunaen tyder på, hvilket tydeligt går igennem hele den verbale tradition.

I dag er de vigtigste argumenter – om man skal være nøgen i saunaen eller ej,
først og fremmest de fysiologiske.

Faktum er, at kroppen har brug for muligheden for aktivt at,  ”hud-ånde” for at køle ned og svede, hvorfor tøj er en distraherende faktor. Nøgenheden er også ideel til fuld nydelse af saunaen, når du er fri for behovet for at spille hverdagens sociale rollespil i fint badetøj eller smarte shorts

. For at opnå den bedste afslapning, er det med andre ord godt at gå i sauna i selskab med dem, der ikke ser nøgenhed som et problem.

Men sådanne forhold er måske ikke altid perfekte. Og vores vanemæssige, traditionelle eller kulturelle forskelle tillader os måske ikke, at have det godt helt nøgne. I sådanne tilfælde kan følgende princip heldigvis følges: Dæk dig så lidt som situationen og din egen krop tillader det i øjeblikket, så alle kunne fokusere på afslapning i saunaen. Det kan dog varmt anbefales at bruge et badehåndklæde af naturmaterialer til dette formål, og i Almind-Wellet bruger vi ej heller syntetisk badetøj og bikinier, som hæmmer hudens vejrtrækning væsentligt – vi er bare os, i nøgen forstand!

Vær ”modig” – efter lidt tilvænning viser det sig som en befrielse og det mest naturlige  blot at være dig!